Ledere
Det Danske Spejderkorps er Danmarks største børne- og ungdomsorganisation. Som voksen er der her igennem masser af mulighed for at gøre en forskel for børn og unge samt selv få store oplevelser.
Herunder er der en række spørgsmål og svar på hvad en spejderleder egentlig laver samt hvad det kræver. Hvis du i øvrigt er interesseret i at høre nærmere, er du velkommen til at kontakte vores gruppeleder Michael ( ledere af lederene )
Skal man selv have været spejder for at blive leder?
Nej, man behøver hverken have 'det sorte bælte i friluftsliv' eller være 'ekspert' i aktiviteter for børn og unge for at være med. De andre ledere skal nok hjælpe dig godt i gang. Har du mod på at give børn og unge en god oplevelse, og indgå i et fællesskab, er det alt rigeligt.
Hvert år kommer der omkring 1.000 nye ledere til Det Danske Spejderkorps, så du kommer ikke til at være alene.
Får man løn som spejderleder?
Som leder eller hjælper er man frivillig, men udregnet i gode oplevelser er det et af de bedst betalte lederjob i verden. Som spejderleder kan du komme med på vilde ture til ind- og udland, og du kan komme på kurser, der udvikler dine frilufts- og lederegenskaber.
Hvad laver man som spejderleder?
Som spejderleder er man med til at planlægge de aktiviteter, som spejderne laver. Det kan være alt fra at finde en sjov udendørsleg til at planlægge et spændende forløb med udgangspunkt i eventyr eller arrangere en sommertur i Sveriges vildmark.
Rollen som spejderleder handler faktisk mere om vejledning end om at tage styring af aktiviteterne. Det gælder særligt, som spejderne bliver ældre og mere selvstændige.
Faktisk er en af de vigtigste opgaver som spejderleder, at kunne træde et skridt tilbage og lade spejderne selv klare de udfordringer, de bliver stillet.
Hvad handler spejder egentlig om?
Grundidéen med spejder er, at børn og unge udvikler sig, så de både bliver selvstændige, lærer at begå sig i et fællesskab og får mod på at tage ansvar for sig selv og andre.
Det lyder måske ret stort, men i praksis handler det om, at spejderne oplever fællesskab, friluftsliv og udfordringer.
Skal man være kristen eller religiøs som spejderleder?
Nej, det skal man ikke. Det Danske Spejderkorps har hverken en særlig tilknytning til folkekirken eller en mission om at forkynde kristendom eller andre trosretninger.
Vi vil naturligvis gerne have, at børn og unge tager stilling til de store spørgsmål i livet, men det behøver nødvendigvis ikke rumme et religiøst element. Det kan fx være, når vi undres over universets uendelighed på en stjernekiggertur eller reflekterer over livets gang ved at se på årringe i et gammelt træ.
Hvor stor en opgave er det at være leder?
Det er en vigtig opgave at være spejderleder. Selvom man måske kun er spejderleder en gang om ugen eller hver anden uge, kan man have stor positiv indflydelse på et barn eller en ung, fordi man tilbyder en anden voksenrolle end den, der kendetegner forælderen eller læreren.
Udover at man som spejderleder skal bruge tid på selve spejdermøderne, er der også noget planlægning, hvor man finder aktiviteter m.m., så spejderne udfordres og lærer nyt.
Frivilligt arbejde bidrager til lykke
Frivillighed har ikke bare en positiv effekt på samfundet – folk, der arbejder frivilligt er også lykkeligere end andre. Det er blevet påvist flere gange i forskellige undersøgelser. På videnskab.dk kan du læse mere om en af dem.